Biografie

Naam:
Marjanneke Scholtheis

Geboortedatum:
09-02-1978

Nationaliteit:
Nederlands

Jeugd:
Opgegroeid in Zuidwolde, een dorpje in Drenthe.
Het gezin was een echte onderwijsfamilie en bestond uit een vader,
moeder en twee kinderen. Het ouderlijk huis werd verder bevolkt door allerlei dieren; vogels, vissen, katten en een hond. Wanneer je de straat uit liep kwam je in de bossen terecht waar je uren kon wandelen.
Er werd veel buiten gespeeld, de kinderen leerden zichzelf te vermaken, er werd veel gelezen en de afstand naar school werd te voet afgelegd. Een auto had het gezin niet want er werd erg bewust omgegaan met het milieu en voor werkverkeer voldeed de fiets ook prima! De middelbare school was in Hoogeveen, een half uurtje fietsen door weer en wind.
Na de middelbare school volgde ze, op advies van haar ouders, de Pabo.
Daarna volgde de kunstacademie en een leuke studententijd!

Opleiding:
HAVO (Menso Alting College, Hoogeveen)
PABO (De Eekhorst, Assen)
KUNSTACADEMIE (Minerva, Groningen)

Specialisatie:
Schilderen (muurschilderingen en op doek)
Grafiek (lithografie, etsen, monotype en lino’s)

Na de academie:
Marjanneke ging vanuit Groningen verhuizen naar Zwolle.
Een stadje dat wat centraler in Nederland ligt. De eerste paar maanden waren erg druk omdat er een groepsexpositie in Duitsland was en een expo bij Unilever in Rotterdam. Verder werd ze door Lily van der Stokker gevraagd om haar assistent te worden bij het uitvoeren van muurschilderingen in binnen- en buitenland. Deze periode werd door Marjanneke gezien als een groot leerproces, een soort stageperiode bij iemand met een heleboel werkervaring. Er werd veel gereisd naar verschillende landen, musea en galeries. Maar er kwam een moment dat het niet meer voldoende was. Het altijd onderweg zijn, en het uitvoeren van muurschilderingen van iemand anders belemmerden de eigen ontwikkeling. Marjanneke ging les geven en daarnaast aan de slag met haar eigen werk. In de toekomst hoopt ze een goede balans te vinden tussen
les geven en kunst maken.

 

 


Contact Disclamer